Uppdraget
Gatukontoret på Jokkmokks kommun var i behov av ett nytt skyltkoncept till deras återvinningscentraler i Jokkmokk, Porjus och Vuollerim. Sedan en tid hade de lanserat ”Grönt kort” vilket innebar att medborgare kunde få tillgång till att slänga avfall även efter deras öppettider och en framgångsfaktor i arbetet var att kunna vägleda tydligt vad som skulle kastas var. I uppdraget fanns en översiktskarta, tre olika typer av avfallsfraktioner och informationsskyltar till entrén.
Lösningen
Inom avfallshantering har kommunernas branschorganisation Avfall Sverige tagit fram ett gemensamt skyltsystem för avfallshantering. Skyltsystemet som har gemensam terminologi, symboler och färger är ett nordiskt samarbete och ser likadant ut i länderna Danmark, Norge, Island och Finland. Dessa riktlinjer låg till grund för arbetet men skulle också kombineras med kommunens grafiska profil och översättas till samiska.
Vi började arbetet med ett platsbesök för att bestämma de olika typerna av skyltar som behövdes, vilket avstånd dessa skulle läsas på och vilka möjligheter till att fästa skyltarna som fanns. Vissa skulle placeras på järnrör fastsatta i fundament och gå att flytta medan andra skruvades fast i väggen. Några stod ute utan väderskydd och andra var väderskyddade under tak. Skyltarna byggdes i olika storlek och format beroende på avstånd de skulle läsas på enligt 1:200-principen (1cm hög text kan läsas på 200cm avstånd).
Till skyltarna på avlämningsrampen beskrev personalen att trots tydliga beskrivningar i tidigare skyltning så läste inte besökarna all text. Vi bestämde oss därför för att förtydliga skyltarna med bilder som visade vilken typ av avfall som avsågs och personalen samlade in material med representativt avfall för varje fraktion och fotade dessa själv utifrån en kompositionsbeskrivning.
En kartbild tog form med några roliga inslag av älgar och rävar som ofta beskrevs besöka återvinningscentralerna. Samma kartbild trycktes även upp som områdeskartor på block som personalen kunde nyttja för att beskriva var på områden besökare skulle åka med sitt avfall och då enkelt kunna lämna ut ”pappersexemplar” av kartan där man kunde kryssa för eller ringa in områden.
Skyltarna gjordes på svenska, lulesamiska och nordsamiska. Slutligen gjordes också en enklare språkmanual för engelska och tyska besökare.
Leverans
Tryckoriginal till sju olika skylttyper, illustration områdeskarta, egna anteckningsblock med tryck av området och layout av språkmanual.